Головна » 2011 » Вересень » 20 » ЯВОРІВСЬКА РІЗЬБА В РЕЛЬЄФІ
13:33
ЯВОРІВСЬКА РІЗЬБА В РЕЛЬЄФІ
Яворівська різьба в рельєфі.
 

        Юрій Миколайович Гусарчук родом з м. Тетієва, що на Київщині. З четвертого класу відвідував гурток різьби по дереву, який організував і проводив вчитель історії В.П. Грабар. (В свій час він навчався в м. Яворів, що на Львівщині, на різьбара). Помітивши терпіння учня, Василь Петрович радить йому продовжити займатись деревом. І після 8-го класу Юрій іде також на Львівщину. З 1977р. по 1981р. освоює  художню різьбу по дереву як фах.
 

Народне мистецтво Яворівщини – яскраве і багатогранне художнє явище. В 1946р. відкрита Яворівська школа художніх ремесел (з 1968р. і донині знаходиться в с. Івано Франкове, Яворівського р-ну). Школа стала центром виготовлення художніх меблів. Досвідчені майстри разом з учнями виготовляли меблі на спеціальні замовлення, велику увагу приділяючи розробці традиційних художніх засобів їх декорування. У творчості лабораторії  училища вдосконалено художні технічні прийоми підлакового  різьблення. З нею пов'язаний розвиток тематичної багатофігурної скульптури – нового тут явища в художньому різьбленні по дереву. Завдяки училища молоді різьбарі навчилися працювати в техніці інтарсії та інкрустації.

 

Важливим  фактором в пошуках    орнаментування   меблів    стала розроблена     майстром  Й.П. Станьком  на основі орнаментики мальованих скринь так звана Яворівська різьба. Основу її творив темний фон (зелений, коричневий, чорний), по якому плоским виїмчастим різьбленням нанесений рослинний та частково геометричний орнамент. Декорувалися видні частини меблів : дверці шаф, спинки крісел, запліччя диванів, тощо.    

   Детальне вивчення орнаментики дитячих забавок і особливо мальованих скринь і привело до виникнення нового задуму. Й. Станько почав вирізувати неглибокими нарізами цю орнаментику, використовуючи різні за розмірами заокруглення стамесок. В процесі виробився чіткий набір елементів орнаменту, з якого складалися найрізноманітніші композиції для оздоблення плоских поверхонь.

 

На базі 30-річного досвіду, який здобувався в натхненній  творчій атмосфері училища навчався і  Ю. Гусарчук  « Яворівська тема займала до 50% програми навчання ».  А ще барельєф, горельєф і об'ємна  скульптура малих форм.

 

Юрію подобалось плоско-виїмчаста різьба, але його захоплювали  об'ємніші  форми. І він розробив Яворівську різьбу в рельєфі. Добавивши тільки кілька нових елементів, які допомагали  компонуванню, народжується ще один вид виконання цієї різьби.

 

 

Елементи  виконуються в рельєфі з повторенням  їх контррельєфом. Так на випуклі поверхні    листочків,   нанесена     виїмка,   яка  підкреслює тінь на ньому, і хоча глибша від  плоского  надрізу,  утримуєш   стиль  самої   Яворівської  різьби.

        Вже майстер з   досвідом,   Ю. Гусарчук швидко знайшов застосування цій різьбі. Це фасади   меблів, ліжка, двері,  полички,  різні  декоративні обрамлення   і   заставки …..  І  найчастіше    виконує   їх   без    попереднього    розроблюваних    ескізів.  Олівцем накидує  задум   відразу на робочій дерев'яній   поверхні    виробу і   різьбить,   з   наступним     боковим тонуванням  і  лакуванням.   Практично ніколи неповторює композиційний    варіант.

     Більше фотоматеріалу можна знайти в галереї (Фотоальбоми) в розділі  « Різьба »
Переглядів: 8966 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.1/11
Всього коментарів: 3
3 Шило  
0
dratva12@meil.ru чекаю вашої відповіді

2 Шило  
0
Якщо можете то напишіть у мене є пропозиція.

1 Anna  
0
КРАСОТА !!!

Ім`я *:
Email *:
Код *: